Vihreistä vihrein

Tunnus
keh 2012-2
Aikataulu

Rakentaminen alkaa vuoden 2015 aikana.

Hyväksymisvuosi

2014

Valmistumisvuosi

2016

Teema
Sijaintialue

Jätkäsaari, 20814/1-2

Toteuttaja

TA-Rakennuttaja Oy, Rakennusliike Reponen Oy, Arkkitehtuuritoimisto Talli Oy, pihasuunnittelu LOCI maisema-arkkitehdit Oy, viherurakoitsija Työyhteenliittymä Vihermali Oy & Koiviston Vihertyö Oy.

Yhteistyötahot

Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto

Tavoitteet

Tavoitteena on koerakentamisen avulla selvittää viherrakentamisen toimivuutta kerrostalon katoissa. Sevitetään mm. miten viherkatto toimii vesikatteen mekaanisena suojana, sen vaikutusta hulevesien määrään ja laatuun. Samoin tutkitaan viherkaton käyttöä kattopuutarhana ja sen vaikutusta asumisviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen. Julkisivujen viherrakentamista tutkitaan ja sen vaikutusta talojen ulkoarkkitehtuuriin ja kesäkuukausien ylilämmön torjuntaan. Lisäksi selvitetään viherrakentamiseen soveltuvia kasvilajeja ja niihin liittyviä teknisiä ratkaisuja.

Talojen ylimmät katot toteutetaan biodiversiteettikattoina, jotka sisältävät mm. kivituhkaisia polkuja, niittyjä, maksaruoho-osioita, ekopisteitä kosteikkoineen, perhosbaareineen, hyönteishotelleineen ja peitekasvillisuuksineen. Toiseksi ylimmät katot tomivat hedelmäpuumetsäaiheisesti, joilla kukoistavat mm. omenapuut ja makeapihlajat sekä erilaiset marjapensaat. Nämä katot ovat muutoin perennamattojen ja kivituhkaisten  polkujen peittämät. Kummallekin hedelmäpuuumetsäalueelle on esteetön pääsy taloyhtiöiden korkeatasoisista saunaosastoista. Alimmalla katolla sijaitsee taloyhtiöiden yhteinen keittiöpuutaha, jolla sijaitsee mm. kasvihuone. Keittiöpuutarhassa viljellään erilaisia yrtteja, viiniköynnöksiä, herneita, papuja jne. Aluetta somistavat värilliset kukkaruukut ja korkeatasoiset kalusteet ja rakenteet. Taloyhtiöiden kerhotiloista on suora yhteys keittiöpuutarhaan.

Taloyhtiöiden autohallin lattian ja katon läpäisee suurehko maavarain istutusallas, johon sijoitetaan ikivihreitä puita. Autohallin katon päällä ovat lasten leikkitilat ja muotoiltu piha-alue vesialtaineen ja varjossa viihtyvine kasveineen. Näihin molempiin tiloihin sijoitetaan Aalto-yliopiston suunnittelemaa  tilataidetta.

Rakennuksen  seinille rakennetaan teräksiset vaijerirakenteet, joiden varassa kohoavat ja laskeutuvat erilaiset  köynnöskasvit, villiviinit, humalat ja kärhät. Parvekkeille sijoitetaan kasvialtaat puita ja pensaita varten.

Koko korttelista tulee  ” vihreistä vihrein” – nimen mukainen kaupunkikeidas. 

Kuvagalleria