Itsenäinen kerrostaloasunto

Tunnus
keh-2009-3
Aikataulu

Suunnittelu 2008 – 2010
Viikinportin rakentaminen 2009 – 2011
Tsinnian rakentaminen 2011 – 2012

Hyväksymisvuosi

2009

Valmistumisvuosi

Fennian kohde maaliskuu 2011, NCC (Tsinnia) kevät 2012

Teema
Sijaintialue

Viikki, Tiedepuisto

Toteuttaja

NCC, Fennia

Yhteistyötahot

Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen

Tavoitteet

Itsenäinen kerrostaloasunto -hanke toteutettiin 166 asunnon uudisrakennuskorttelissa Viikissä. Kortteli käsittää kaksi tonttia, joista toiseen on tullut NCC Rakennus Oy:n saaman tonttivarauksen pohjalta 71 hitasomistusasuntoa ja toiseen vakuutusyhtiö Fennian varauksesta 95 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa.

Kehittämisteemat kohdistuivat painotetusti NCC Rakennus Oy:n tontille. Ne ovat lisänneet asuntokohtaista itsenäisyyttä ja siten joustoa yksilöllisempiin asumistarpeisiin. Teknisin ratkaisuin ja huoneistokohtaisin kulutusmittauksin huolehditaan käyttökustannusten kohdentumisesta, tavoitteena asumisvaiheen säästöt.

Toiminnallisena ideana on ollut tuoda kaikki mahdolliset toiminnat asuntojen yhteyteen. Se tarkoittaa, että jokaisen asunnon yhteydessä on noin 5 m²:n suuruinen irtaimistovarasto, joka aukeaa joko eteiseen tai porrashuoneeseen. Huoneistossa on saunat, pyykinpesutilat ja kaikki, mitä asunto tarvitsee. Parvekkeet ovat suuria ja ne voidaan avata kesäisin, jolloin saavutetaan omakotitalon terassin avara luonne. Kohteessa on yhteinen saunaosasto näköalaterassein. Pyörätuolimitoitukselliset lasiseinäiset hissit soveltuvat luonnollisesti myös lastenvaunujen, pyörien ym. irtaimen kuljetukseen. Kellarikerroksessa ei ole käytännössä ollenkaan yhteistiloja tai varastoja.

Käyttötaloudelliset asunnot on rakennettu lähes täysin itsenäisiksi. Huoneistot von varustettu huoneistokohtaisilla sähkö- ja vesimittareilla. Lämmitysratkaisu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Lämmitys tapahtuu Helsingin Energian toimittamalla kaukolämmöllä. Mahdollisimman hyvin tasapainotetun patteriverkoston kautta huoneistoihin tuotetaan +17ºC lämpötila. Tämä lämpötila nousee ns. ilmaislämmöllä (ihmiset, valaistus, yms.) 1–2ºC. Tämän jälkeen asukkaat voivat huonekohtaisesti nostaa huoneiden lämpötilaa sisäänpuhallukseen asennetulla sähkövastuksella haluamalleen tasolle.

Peruslämpö tuotetaan kohtuuhintaisella kaukolämmöllä ja marginaalienergia selvästi kalliimmalla sähköllä. Asukkaat maksavat sähkön kulutuksen eriteltynä muun sähkölaskun yhteydessä. Huoneistoissa on ts. huonekohtainen lämmönsäätö sekä huoneistokohtainen mittaus ja laskutus. Järjestelmästä aiheutuu vain vähäinen lisäkustannus. Tämä on selvästi alempi kustannus, mitä huoneistokohtaisissa vesikeskuslämmityksellisissä mittausjärjestelmissä on saavutettu. Lisäksi lisälämmön laskutus on vaivatonta.

Yhteenveto arkkitehtonisista ratkaisuista (PDF)

Yhteenveto taloteknisistä järjestelmistä (PDF)

 

Kuvagalleria

Seuranta

Kohteeseen rakennetaan kaksi identtistä taloa, toinen perinteisesti, toinen tavoitteissa kuvatulla tavalla ja näin voidaan suorittaa tarvittava vertailu. Fennian talojen avulla tehdään selvitys vuokra- ja omistusasuntojen välillä.

Tavoitteiden toteutuminen todennetaan seuranta- sekä palautetutkimuksin. Kohteessa tehdään kaksi tutkimusta. Itä-Suomen Yliopiston asumisen tutkimisen professori Anneli Juntto selvittää tässä sosiaalipoliittisessa tutkimuksessa asukkaiden kokemuksia ja suhtautumista huoneistokohtaisiin palveluihin. Tekniikan tohtori Jukka Pakarinen Optiplan Oy:stä suorittaa energiatalouteen liittyvät tutkimukset, joissa painotetaan kuinka paljon huoneistokohtainen lämmönmittaus ja -laskutus laskevat huoneistojen keskilämpötilaa ja vähentää energian kulutusta.

Loppuraportti: Itsenäinen kerrostaloasunto 2015 (PDF)

Tsinnia 2015: Tulosraportti (PDF)

Viikinportti 2015: Tulosraportti (PDF)

Itsenäinen kerrostaloasunto -kohteiden Viikinportti ja Tsinnia asukastutkimuksen yhteenveto (PDF)

Talotekniikkatutkimussuunnitelma (PDF)

Muuttokyselyn tulokset (PDF)

Hankkeen esittely Kehittyvä kerrostalo -seminaarissa 2015 (PDF)
Tallenne seminaarista Helsinki-kanavalla