Bonava kerrospihatalo

Tunnus
Keh-2014-1
Aikataulu

Rakentaminen 2016 - 2018

Hyväksymisvuosi

2014

Valmistumisvuosi

2018

Teema
Sijaintialue

Haaga

Toteuttaja

Bonava

Yhteistyötahot

Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy

Tavoitteet

Pientalomaista asumista kerrostalossa

Kehittämisteemat:

TALOTYYPPI 
Rakennustyyppi mahdollistaa pientalomaisen asumisen myös tiiviimmin rakennetussa ympäristössä. Hissillä tai portaan kautta pääsee suoraan omalle kerrospihalle, jolta on käynti asuntoon. Kerrostasolla on ainoastaan kaksi huoneistoa.

ASUNNOT 
Kaikki asunnot ovat kolmeen suuntaan aukeavia muodoltaan selkeitä päätyhuoneistoja, joiden sisäinen muuntelu on helppoa. Myös asuntojen välisen seinän paikka makuuhuonevyöhykkeellä on kerroksittain valinnainen.  Kerrospihan kautta asuntoon on järjestettävissä useampia sisäänkäyntejä ja tarvittaessa esim. kuraeteinen.

ASUNTOKOHTAISET ULKOTILAT 
Rakennuksessa asutaan oman kookkaan kerrospihan äärellä. Talon liikenneratkaisusta johtuen pihaa käytetään päivittäin ympäri vuoden. Pihan koko ja sijainti tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia monipuoliseen ulkotilan käyttöön: leikkiin, oleskeluun, ruukkupuutarhan kasvatukseen, ruokailuun, grillaukseen, pyykin kuivaukseen, pyörän korjaukseen, nikkarointiin jne. Pihatilaa voi halutessaan rajata, jakaa tai lasittaa.

SÄILYTYS- JA VARASTOTILAT 
Muunneltavissa pohjaratkaisuissa asunnon sisäisten säilytystilojen määrää ja sijaintia on mahdollisuus varioida. Tavanomaiset kerrostalon säilytystilat (irtaimisto- ja ulkoiluvälinevarastot) löytyvät rakennuksen pohjakerroksesta. Helpon hissiyhteyden päässä sijaitseva kerrospiha tukee sujuvaa arkea: lastenvaunut, rullalaudan, rollaattorin tai kumisaappaat voi halutessaan säilyttää asunnon ulko-oven tuntumassa. Myös kylmän varastotilan rakentaminen kerrospihalle on mahdollista. 

ASUKASLÄHTÖISYYS 
Huoneistojakaumaa ja pohjaratkaisuja voidaan virittää asukkaiden toiveita vastaaviksi. Asukkaat määrittelevät pitkälti itse asuntokohtaisen ulkotilan ilmeen ja käyttötarkoituksen. Yhdistämällä kerrostason asunnot yhdeksi kokonaisuudeksi synnytetään lisää vaihtoehtoja: asunto + sivuasunto, väljä edustusasunto, asunto + työtila jne.

ENERGIATEHOKKUUS 
Rakennuksen ehjä ja kuutiomainen muoto on energiataloudellinen. Parhaaseen ilmansuuntaan sijoitettu kerrospihavyöhyke suojaa asuntoja ylilämpenemiseltä.

 

Kuvagalleria